Bodum i Portugal: Vi vil sikre en bæredygtig produktion

”Vi insourcer, hvor andre outsourcer, og det er en del af hemmeligheden bag Bodums succes”. Det fortæller Jørgen Bodum. Således har man netop købt endnu en fabrik i Portugal; denne gang en fabrik, der kan fremstille produkter i polycarbonat, for det er en del af den nye Bodum-fremtid.

CHAMBORD stempelkande og Pour Over i kork..

Bodum har altid gået sine egne veje. Det er en af grundene til, at virksomheden er vokset. I løbet af de 75 år, brandet har eksisteret, har man således skabt en virksomhed med en egen identitet og et eget udtryk, der er kendt over hele verden.

For nylig købte Jørgen Bodum en ny fabrik i Portugal, der skal supplere Bodums allerede eksisterende fabrik i det portugisiske. Den nye fabrik skal fremstille produkter i polycarbonat, og med det går Bodum endnu engang ad en ny og spændende vej.

På rundtur på fabrikken

Det er altid spændende at se, hvor og hvordan produkter, man kender godt, bliver fremstillet, og derfor sagde jeg selvfølgelig også ja tak, da Peter Bodum tilbød en rundtur på Bodums fabrik i Tondela i Portugal.
Og den er stor!
Vi begyndte der, hvor man fremstiller metalrammer og -låg til Chambordkanden, og Peter Bodum fortæller, at alle komponenter til Chambord fremstilles og samles her.
Lidt længere fremme står tusindvis af rammer til kander fremstillet i sort, genbrugt plast. ”De er til Starbucks”, fortæller Peter Bodum, mens vi går hen til galvaniseringsanlægget, der kan galvanisere i krom, kobber og guld. ”Vi renser vandet, så det bliver praktisk talt drikkeklart”, fortæller Peter og tilføjer, at man generelt forsker i bæredygtige materialer.
En helt ny maskine, man er ved at teste, kan coate metallet med enten pulver eller væske.
”Overfladerne bliver utroligt smukke, det kan lade sig gøre, at skabe næsten alle farver og metalnuancer, og overskudsfarven genbruges”.
En anden ny maskine på fabrikken er indgraveringsmaskinen. ”Det er meningen med tiden, at forbrugere skal kunne købe eksempelvis en Chambordkande med et navn indgraveret i”, forklarer Peter, og nu går turen ind på kontorerne; til laboratoriet, hvor tingene testes og printes på 3D-printer, til virksomhedens grafiske afdeling, onlineudviklere og backoffice, der tager sig af kunder i både Europa, USA og Asien.
Til sidst falder snakken på de nye distributionsformer, og Peter Bodum fortæller, at bl.a. online market places er stort, og at det er voksende. Det vil sige sites, hvor kunderne køber varerne, hvorefter de sendes direkte til kunden fra Bodums lager. ”Vi udnytter deres trafik, de udnytter vores lagerkapacitet”. Så markedet ændrer sig hele tiden, men for Bodums vedkommende handler det om synergien mellem netbutikkerne og de fysiske butikker; shop-in-shops og retailere. Det er det, der skaber fremtiden.

”Det er jo ikke for at trænge glas ud ad markedet, men vi ser et andet forbrugsmønster i dag, hvor der er behov for produkter i polycarbonat. Det kan være glas fremstillet i det klare plastmateriale til stranden, båden og campingvognen, og det kan være indsatserne til vores Chambord kander til brug i restauranter, hvor glasset ofte lider en lidt hård medfart”. Det fortæller Jørgen Bodum, mens vi sidder i mødelokalet på den fabrik, han købte i Portugal i 1987. Siden er fabrikken vokset, Først byggede man til i 2000 til 5.000 kvm og i 2016 udvidede man fabrikken til at rumme 33.000 kvm., bl.a. på grund af stigende efterspørgsel på stempelkander, ligesom Bodums centrallager blev flyttet fra Billund til Tondela. Arealer og tilstødende ejendomme er købt op, og i dag er Bodum-området i Tondela ikke til at komme udenom.

På spørgsmålet om, hvorfor Jørgen Bodum i sin tid valgte at købe en egen fabrik frem for at få produceret i Kina, som langt de fleste af hans konkurrenter gjorde det, svarer han:
”Havde vi valgt at producere i Kina tilbage i 1987, var vi slet ikke nået dertil, hvor vi er i dag. Vi insourcer, hvor de fleste andre outsourcer. Dermed har vi langt bedre styr på produktionen, vi kan sikre en miljøvenlig produktion, vi har styr på leveringstiden og på kvaliteten, og vi kan ansatte den type medarbejdere, vi gerne vil have på vores fabrikker”.

I 2017 producerede Bodum 4.5 mio. stempelkander, og man forventer inden for et par år at runde de 10 mio. stk. ikke mindst drevet af en stor stigning inden for slow coffee i både Asien, USA og Europa samt af nye salgskanaler i alle landene.

”Herudover produceres godt to mio. tekander, og fra vores lager og selskaber i Portugal, Australien, Japan og USA bliver der distribueret mange millioner dobbeltvæggede borosilikatglas og el-artikler”, fortæller Jørgen Bodum, og han slår fast, at volumen er vigtig for at kunne producere og købe komponenter.  ”Det betyder, at vores produkter - både egne brands og private label - er konkurrencedygtige. Mange detailhandlere forsøger selv at producere private label for derigennem at få højere avancer, men for mange viser det sig, at det ser ud til at være en bedre forretning på papiret, end det i virkeligheden er. For sælger varerne ikke, ryger den gode avance”, lyder det.

På Bodums fabrikker i Portugal får de 260 medarbejdere i henholdsvis Tondela og Aveiro selvfølgelig den løn, de skal have, men derudover gør man meget for at hjælpe medarbejderne, hvor det er muligt. Da området sidste år blev raseret af en skovbrand, og flere medarbejdere mistede hus og hjem, gik Jørgen Bodum ind og hjalp dem med at genopbygge det mistede.

”Vi har et socialt ansvar og en social forpligtelse, og det tager vi alvorligt”, lyder det. Således har Jørgen Bodum også stiftet en personalefond i sine forældres navn, hvor medarbejdere, der har brug for hjælp af den ene eller den anden art, kan henvende sig.

Man sørger også for at give medarbejderne mulighed for at udvikle sig og ikke mindst udnytte sine evner. Eksempelvis stod en ung mand ved en af fabrikkens stempelmaskiner. Man fandt ud af, at han faktisk havde en grafisk uddannelse, og i dag har han et godt job i Bodums grafiske afdeling, hvor han trives.
At det i øvrigt lige blev Portugal, Jørgen Bodum valgte at etablere sine virksomheder i, var faktisk lidt af en tilfældighed.

”Vi fik produceret varer på fabrikken, der var repræsenteret af Preben Kaas Agentur, men på et tidspunkt var vi nødt til at investere i fabrikken for at holde den kørende. Vi købte 50 pct. Siden købte vi så de resterende 50 pct., og så var vi jo etableret her”, siger Jørgen Bodum med et smil.

Polycarbonat er miljøvenligt
En af grundene til, at Jørgen Bodum for nogle år siden begyndte at arbejde med tanken om at fremstille produkter i polycarbonat er, at det faktisk er mere miljøvenligt end glas.

”Borosilikatglas, som vi benytter, fordi det skal kunne holde, kan ikke genbruges. Det kan polycarbonat, og samtidig er der mindre risiko for forbrugerulykker”, fortæller Jørgen Bodum, og han slår fast, at Magasin allerede er med, og dermed blandt frontløberne, når det gælder polycarbonat-produkter”.

Faktisk ligger bæredygtigheden, Jørgen Bodum stærkt på sinde, og det er hans klare mål, at Bodums fabrikker i Portugal, inden for de kommende to år, skal være 70 pct. selvforsynende med energi, og inden for de næste 5-6 år forventer han, at man er over 80 pct. selvforsynende med energi ved hjælp af vindmøller og solenergi.

”I kælderen under fabrikken har vi et rensningsanlæg til det vand, vi bruger til galvanisering af metallerne. Det er faktisk så rent, at man principielt kunne drikke det, når det kommer ud”, lyder det. Målet er således at nå den højeste økocertificering inden for fem år.

”Men netop derfor har vi også fokus på at vise, at vores plast faktisk på ingen måde er skadeligt. Bl.a. er vores Joy Cup et meget succesfuldt produkt, der bl.a. bruges i Dallmayr i Tyskland, hvor kunderne får en kop, som de herefter selv kan medbringe til deres kaffe, for at skære ned på engangsservicet”.

Når Jørgen Bodum gør noget, gør han det ordentligt. Det sås tydeligt, da vi tog turen til Aveiro, hvor plastfabrikken ligger styret af Fernando Joao, der ved alt, hvad der er værd at vide om plastproduktion.

I forlængelse af den snak om bæredygtighed, jeg havde med Jørgen Bodum, fortæller Fernando, at man på den nye plastfabrik genbruger alt overskydende materiale til dele, der ikke skal fødevaregodkendes, og at solceller sørger for strøm.

På fabrikken er der foreløbig opstillet ni gigantiske maskiner, men inden årets udgang vil antallet være 20. Fabrikken i Aveiro er på 2.000 kvm, men allerdde i begyndelsen af 2019 udvides den til 6000 kvm.

”Således vil vi i Tondela fremover koncentrere os om at producere stempelkander i stål med stålrammer samt andre stålprodukter, mens man i Aveiro skal producere alle kunststofkander samt alle Bodums produkter i polycarbonat - især bægre til stempelkander men også en række nye wellness-produkter samt dobbeltvæggede glas”, fortæller Jørgen Bodum.

Udvikling sker der også på plastfronten, og Jørgen Bodum fortæller, at man indtil videre har klaret sig ved at holde sig orienteret, men at man fremadrettet er i gang med at etablere et samarbejde med et universitet i Porto, der netop specialiserer sig i plast.

Virksomhedens udvikling
Jørgen Bodum er netop fyldt 70 år, men det betyder bestemt ikke, at han ligger på den lade side. Han har været med i virksomheden, der blev etableret af hans forældre, siden han var 14.

For halvandet år siden kom Jørgen Bodums søn, Peter Bodum ind i virksomheden som E-commerce manager. Det har sat skub i den del af virksomheden, og alle Jørgen Bodums fire børn sidder i bestyrelsen. Men ellers indrømmer Jørgen Bodum med et smil, at han er inde over alt. ”Jeg godkender hver en streng i designet, og jeg er med inde over alle beslutninger, og det bliver jeg ved med så længe, jeg synes, det er sjovt og udfordrende”.

Til at styre den finansielle del af Bodum sidder Ulrik Justesen som CFO, og han fortæller, at Asien er et nyt vækstcenter, som man faktisk tror endnu mere på end det amerikanske marked.

Når det gælder det skandinaviske marked, beskriver Ulrik Justesen det som et fladt marked, og selv om hele det skandinaviske marked kun tegner sig for 8-9 pct. af Bodums samlede omsætning, er ikke mindst det danske marked stadig specielt, fortæller han.

”Det var her, virksomheden startede, og det er i Danmark, vi har de tætteste forhold med vore forhandlere”.

I dag tæller Bodums kundegruppe bl.a. Target, Wallmart og Starbucks, men herudover har man kunder over praktisk talt hele verden.
”Asien er meget vigtigt for os. Det er faktisk her, vi ser den største vækst lige nu”, fortæller Jørgen Bodum og tilføjer, at også Rusland er et stort og vigtigt marked.

Alt i alt beskæftiger man således godt 500 medarbejdere i selskaberne i Hong Kong, Japan, Singapore, Australien, New Zealand, USA, UK, Tyskland, Frankrig og Skandinavien.
Bodum skal generere vækst indefra. Det vil sige, man investerer i produktion, og i at drive væksten.
”Men vi har dog aldrig investeret så meget, som vi gør lige nu”, slår Ulrik Justesens fast.

Og Jørgen Bodum tilføjer, at produktudviklingen også tegner sig for en stor del af omkostningerne i virksomheden.

Netop derfor er det også hans princip, at kopister sagsøges.
”Vi kopieres rigtig meget i dag. På kinesiske hjemmesider kan vi finde produkter, vi ikke længere producerer, og vi kan finde produkter med Bodum-navnet, som vi aldrig har produceret. Men vi sagsøger alle dem, vi opdager og håber, det har en effekt”, lyder det fra Jørgen Bodum, der fik dét gode råd af Vagn Holck Andersen, tidligere direktør fra Lego.

En af dem, han sagsøgte for 10 mio. dollars var Starbucks, der havde lavet en kopi af Chambordkanden.

”Harry Roberts, produktansvarlig i Starbucks ringede mig op og sagde: Jeg har et kæmpe problem; dig – hvad kan vi gøre ved det? Jeg svarede: Du kan sende mig et kort, hvor der står, at I er kede af det, at det ikke vil gentage sig, og så i øvrigt destruere de kopier, I har. Det gjorde de, og i dag er Starbucks en kæmpestor kunde”, fortæller Jørgen Bodum.

Faktisk var Jørgen og Peter Bodum inviteret til åbningen af Starbucks Reserve Roastery i Milano, der sammen med forretninger i Seattle og Shanghai er de første af en ny serie luksus caféer – og hvor man benytter Bodums produkter. ”Og dét er der stor brandingværdi i”, slår Jørgen Bodum fast.

Videreudvikling i Bodum
Bodum er hele tiden i gang med udvikling. Den nye plastfabrik er godt undervejs, og mens vi kigger ud ad vinduet på Bodums eksisterende fabrik, forklarer Jørgen Bodum, hvordan virksomhedens produktions- og lagerapparat skal blive ved med at udvikle sig og vokse.

”Jeg har købt den ejendom der ovre”, siger han og peger, og peger videre mod et stykke jord lidt længere væk: ”Her skal vi have etableret vindmøller”, fortæller han.

Bodumbutikker vil han ikke umiddelbart etablere flere af, men shop-in-shops vil han derimod meget gerne udvikle i samarbejde med varehuse rundt omkring i verden.

Når Bodum i 2019 fylder 75 år, kommer der naturligvis også til at ske noget for at fejre det.

Nye produkter og velkendte produkter i nye farver lanceres samt en række andre tiltag, som man endnu ikke vil løfte sløret for.

”Men generelt skal vi have fokus på kaffe.  Vi skal bygge en oplevelse op omkring kaffe, og vi skal skabe en atmosfære”, lover Jørgen Bodum.

Bodum i Danmark

”Vi oplever for tiden den største vækst i mange år indenfor vores kernekategori, nemlig kaffe/te. Den øgede efterspørgsel efter slow coffee produkter ser vi som et direkte resultat af tidens trend om slow living, hvor forbrugerne ønsker at finde måder, hvorpå de kan koble af fra en hektisk hverdag. Mange gange sker det ved fordybelse i interesseområder og ønsket om at tage sig tid til især madlavning. Her spiller gammeldags håndbrygget kaffe også en stor rolle”, lyder det fra salgsdiretør Caspar Niel.
”Den øgede vækst ses især i faghandlen, hvor de traditionelle isenkramforhandlere igennem det seneste år har taget del i det marked, som ellers for en stor dels vedkommende var drevet af kaffespecialister og stormagasiner. Faghandlen har heldigvis indset, hvor stort markedet er, og vi ser, hvordan der tildeles markant mere plads i såvel markedsføringen som i butikken, så forbrugerne dermed kan opleve forhandlernes kaffekompetenceområder”.
I Danmark oplever vi udover en markant stigning igennem faghandlen også at online forhandlere og dagligvarehandlen tager del i væksten. Forbrugernes krav til tilgængelighed og bekvemmelighed spiller meget ind her. Produkter der efterspørges i Danmark er især den klassiske stempelkande og det nyeste hit indenfor slow brew nemlig vakuum (siphon) brygning.

Formex

Sponseret

Stockholm Furniture Fair 2025 fremhæver fremtidens konstruktion og hænderne bag håndværket

Formland

Sponseret

Speak Up!

Relateret indhold

20.01.2025J.A Sundqvist AB

Sponseret

Forårsnyheder 2025

13.01.2025Designbase.dk

En gastronomisk oplevelse

02.01.2025Witt

Sponseret

Witt Denmark A/S overtager distributionen af Outdoorchef-produkter på det nordiske marked og i UK.

21.11.2024F&H Group A/S

Sponseret

Termokande-nyhed fra Zone taler ind i tidsånden

14.11.2024Witt

Sponseret

Revolutioner din juiceoplevelse – Mød Witt by Kuvings AUTO10

11.11.2024EVA SOLO

Sponseret

Stilfuld og effektiv affaldssortering

11.11.2024EVA SOLO

Sponseret

Køkkenklassikere nu i genanvendte materialer

11.11.2024EVA SOLO

Sponseret

Hvad kræver det at blive Verdens bedste kok?

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TrendSet Munich
Messe
Trendset i München

FYRVÆRKI AF IDÉER, PRODUKTER OG TRENDS

Dato

31.01.2025

Sted

Am Messesee 6, 81829 München

Formland
Messe
Formland Spring 2025

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse

Dato

02.02.2025

Tid

10:00

Sted

Herning

Formex
Messe
Stockholm Furniture Fair

Welcome to Stockholm Furniture Fair, Scandinavia’s leading platform for design, furniture, architecture and lighting. Held annually in Stockholm, Sweden, the fair attracts architects, designers, interior decorators, buyers, and enthusiasts from all around the world. Stockholm Furniture Fair is a platform for business and networking as well as product launching and new innovations.

Dato

04.02.2025

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Dimex
Messe
Creativeworld Trends 2025: Gåture fuld af inspiration

Kreativitetens hjerte slår i Frankfurt: Creativeworld er ikke kun verdens førende messe for kreative og gør-det-selv-produkter, men også en platform for fantasifulde og overraskende nye trends. De tre nye trendverdener "LET'S TAKE A WALK... in the city", "LET'S TAKE A WALK... in the garden" og "LET'S TAKE A WALK... in the forest" giver ren inspiration og vil give udstillere og besøgende et overblik live fra 7. til 10. februar.

Dato

07.02.2025

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Home of Consumer Goods byder i 2025 på nyt brand-område

Alt er centreret omkring networking: Trioen Ambiente, Christmasworld og Creativeworld udvider igen sin position som det globale omdrejningspunkt for den moderne livsstil, sæsonbestemte dekorationer og kreative produkter under paraplyen Home og Consumer Goods fra 7. til 10. februar 2025.

Dato

07.02.2025

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Focus på design! Nyt brand-område på Ambiente 2025

”Interior Looks” er det nye højdepunkt på Ambiente Living: Brand-området åbner adgang til nye købergrupper for udvalgte møbel- og interiørmærker - med fokus på den internationale hospitality og kontraktforretning. Oplev det på Ambiente fra 7. – 11. februar.

Dato

07.02.2025

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Copyright 2023