10.08.2018  |  Interior  |  Dekoration

Bjørn Wiinblad fylder 100 år

Bjørn Wiinblad er synonym med overdådigheden i dansk design. Hans fantasi, farveglæde og produktivitet var enorm. Til september ville Bjørn Wiinblad være fyldt 100 år, og han ville have glædet sig over den store popularitet, hans produkter nu har fået igen, siden Bjørn Wiinblad Denmark i 2014 tog fat på relanceringen af Wiinblads designskat.

Kært barn har mange navne. Det gælder også levemanden og tusindkunstneren Bjørn Wiinblad, som i år ville være fyldt 100 år, men én betegnelse går dog igen. Både privat og professionelt beskrives Wiinblad nemlig som et uhyre generøst menneske, der gerne delte, hvad han havde, og betragtede sit design som en gave, der skulle ud til alle, der ville have det. Det gavmilde og demokratiske kunstnerdogme betød, at Wiinblad skabte alt fra brugskunst til fyrsteligt porcelæn belagt med ægte guld.

Helt i den verdensberømte multikunstners ånd markeres fødselsdagen derfor med lanceringen af ”Quatre Couleurs” – en eksklusiv limited edition jubilæumsvase i 500 eksemplarer samt en reliefvase og kronelysestage i gylden pomp og pragt med moderne, grafisk dekoration, der illustrerer Wiinblads aktualitet dengang og nu. Jubilæumskollektionen er fuld af funktionalitet og funklende guldgrafik –  og i sig selv er en eksklusiv gave til alle Wiinblad fans.

En Moderne Kong Midas
Ifølge sagnet blev alt, hvad Kong Midas rørte ved til guld, og det samme kan siges om de mange ikoniske design, Bjørn Wiinblad skabte for den tyske porcelænsproducent Rosenthal. Wiinblad indledte samarbejdet med Rosenthal i slutningen af 1950’erne og designede i de kommende årtier stort set alt til hjemmet med kolossal succes.

Op gennem 1960’erne og 1970’erne dukkede de karakteristiske cylindervaser og lysestager op i en lind strøm, og det er netop fra Rosenthals udødelige bagkatalog, at Bjørn Wiinblad Denmark henter efterårets jubilæumsdesign. Navnet Quatre Couleurs hentyder til originaldesignets fire forskellige guldnuancer, der er bevaret og gør både jubilæumsvasen og kollektionens reliefvase til dekadente statementpieces i boligen – ikke mindst i den mørke tid og til jul, hvor det gyldne metal emmer af ekstravagant stemning.

Bjørn Wiinblads forkærlighed for guld er velkendt, mens vasernes kvadratiske motiv hører til blandt de mere sjældne i hans kunstneriske univers. Her blev firkanterne ofte brugt til kakler på borde og vægge samt til løs dekoration overalt i indretningen og markerer trods deres ornamenterede streg et nyt og strammere udtryk hos Wiinblad, der er topaktuelt til nutidens grafisk-moderne look.

Ingen fødselsdag uden lys i lagkagen – og på bordet! Derfor fuldendes Quatre Couleurs-serien af en kronelysestage, der leger med effekten af guldkvadrater og tværgående striber og klæder stagens underdel på, så det næsten ligner kjolen på en af Wiinblads berømte kvindeskikkelser.

Jubilæumsvasen produceres som en nummeret limited edition på 500 styk, mens reliefvase og kronelysestage sælges i begrænset antal på 1500 styk.

Nye neutraler
Netop nu trender maksimalismen på både den hjemlige og internationale designscene og der skrues op for farver, mønstre og teksturer, præcis som Bjørn Wiinblad altid har gjort det. Gennem sit lange kunstneriske virke gik Wiinblad sine egne veje uden at skele til tidens dominerende strømninger, og derfor er det ikke overraskende, at Bjørn Wiinblad Denmark nu prøver kræfter med et nyt udtryk, der tager en afstikker fra netop maksimalismen.

I efteråret 2018 introducerer brandet således en serie i ubemalet, hvidt porcelæn, der genfortolker Wiinblads verdensberømte figuriner ”De Fire Årstider” og overlader storytellingen til beskueren og porcelænets intense udtryk.

Årets gang og klimaets skiften hører – ligesom kvinderne med de mandelformede øjne – til blandt Bjørn Wiinblads foretrukne motiver. Han mestrer som ingen anden at iscenesætte charmen ved de enkelte måneder og de forskellige årstider.

Senest har de poetiske årstidsplatter gjort comeback i den moderne bolig, og nu er det blevet figurernes tur, når Bjørn Wiinblad Denmark dette efterår løfter arven efter et af Wiinblads mest ikoniske design – De Fire Årstider. I modsætning til det originale, bemalede forbillede er de fire vejrfrøkener Forår, Sommer, Efterår og Vinter klædt helt i hvidt, så det er op til fantasien hos den enkelte at farvelægge årstiden.

Skulpturelt statement
Skulpturer, buster og figurer topper netop nu listen over must-have indretningsobjekter til boligen. Her er få velvalgte pyntegenstande, en stak coffee table books og en enkelt figur nok til at skabe den helt rigtige collagestemning på konsolbordet, i reolen eller på hjørnet af arbejdsbordet, og med nyfortolkningen af De Fire Årstider rammer Bjørn Wiinblad Denmark dermed direkte ned i trenden. Figurernes rå, ubemalede overflade giver således indretningen et strejf af unika og vintage, samtidig med at det matte porcelæn spiller perfekt op til tidens mange marmor- og blanklakerede overflader.

Kollektionens figurer repræsenterer hver sin årstid og selv uden den klassiske grønne og blå bemaling træder detaljerne i formgivningen tydeligt frem og giver Wiinblads kvinder deres helt egen charme og personlige udtryk. Alle efterårsbørn vil eksempelvis have svært ved at modstå figurens sofistikerede forsøg på at holde på hatten i den stride oktoberblæst, mens Frøken Vinter graciøst er ”ved muffen” og helt rigtigt klædt på til nordiske kuldegrader.  

Wiinblads julebord
Bjørn Wiinblad var om nogen en livsnyder. Han elskede levende lys, god mad, godt selskab og glæden ved at give –  alt det, som især julen handler om. Derfor tæller Bjørn Wiinblad Denmarks sortiment naturligvis også et ægte julestel, Guirlande, som med sin fusion af kridhvidt porcelæn og røde draperinger emmer af nordisk country living. Servicet suppleres nu med et serveringsfad og stemningsfulde fyrfadsstager samt en matchende porcelænsfugl, der lander fint og finurligt som et dekorativt indslag overalt i juleboligen.

Rød er julens farve, men den er også synonym med kærlighed, passion og varme, og dermed passer tidens store trendfarve perfekt til Bjørn Wiinblads hjertevarme kunst og eventyrlige streg. Livet igennem vendte Wiinblad ofte tilbage til den røde farve blandt andet i sin skildring af årets gang og årstidernes skiften – og Guirlande er således skabt specielt til julens mange anledninger og opdækninger, hvor dybrøde draperinger med pynt af romber, guldkugler og flyvske snefnug rammer stellets enkelte dele ind og anslår den ultimative stemning på krus, tallerkener, portionsskåle og serveringsskåle allerede inden, de sættes på bordet.

Bjørn Wiinblads motivverden var fuld af fugle, og det overrasker derfor ikke, at Bjørn Wiinblad Denmark nu sender et julepyntdesign på vingerne, der afviger lidt fra de klassiske hjerter, kræmmerhuse og stjerner. Den nye ”fugle-pynt” henter brandet fra Wiinblads kunstnerhjem og arbejdende værksted, hvor de naivistiske spurve hang i vinduerne hele året og skabte en stemning af naturlighed inden døre. I julemåneden er de rødmalede fugle naturligvis også oplagte at bruge som pynt på træet, grankransen, dørhåndtaget og i vinduessprosserne samt som en finurlig indpakningsdetalje på de gaver, der fortjener et lille, ekstra touch.

-PF

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere