Strygestål eller knivsliber?

Den kommende måned har vi knivtema her på bloggen. I dag har vi fokus på strygestål og knivslibere - læs blogindlægget og få de skarpeste knive i skuf

08.04.2016

Sponseret

SCANPAN, Scanpan

Skarpslebne knive er altid en fornøjelse at arbejde med. Skarpe knive skærer hurtigt og let igennem maden med rene, lige snit, der ikke flosser hverken kød eller grøntsager. Dette kommer især til udtryk, når der arbejdes med madvarer med skorper og hinder som for eksempel brød, sprød svær, peberfrugt og tomat. Glæden ved at arbejde med skarpe knive er altså ikke til at tage fejl af.

Men hvor ofte skal du slibe og skærpe dine knive for at bevare skarpheden - og hvad er forskellen egentlig?

At slibe eller skærpe?

Du sliber knive med en knivsliber og skærper dem med strygestål. Over tid får dine knive små hak og skævheder, der gør, at de mister en del af deres skarphed. Et strygestål retter knivsæggen ud, så hak og skævheder forsvinder - men det sliber ikke knivene og gør dem ikke skarpere, end de var i forvejen. Det skal du bruge en knivsliber til. Knivsliberen gør nemlig dine sløve knive skarpe igen ved at fjerne en ganske lille smule metal.

Ved regelmæssig brug skal du skærpe dine knive 3-4 gange om måneden. Hvornår du skal slibe knivene er lidt mere tricky. Det afhænger nemlig af deres kvalitet og den type stål, de er fremstillet af - jo hårdere stål, des sjældnere behøver du at slibe dem. Og så spiller det selvfølgelig ind, hvor ofte du bruger kniven og til hvad. En god grundregel er at slibe sine knive en gang om måneden og skærpe oftere (3-4 gange månedligt som nævnt ovenfor).

Øvelse gør mester

Det kræver øvelse at blive god til at håndtere et strygestål og få knivene skærpet i den rigtige vinkel. Hvis du mangler træning, følger her opskriften på, hvordan du bruger et strygestål.

Start med at vælge et strygestål, der er mindst lige så langt som kniven, du stryger. Læg kniven vinkelret mod strygestålet. Hvis du sætter tommelfingeren på ryggen af kniven og vipper kniven ned mod strygestålet, passer det ca. med 15 grader, når din finger lige knapt rører ved strygestålet. Kør så kniven let og forsigtigt ind mod fingerstoppet, start ved spidsen af strygestålet. Stryg kniven 4-5 gange på hver side - skiftevis højre og venstre.

Strygningen skal ske langsomt og nænsomt, ikke hurtigt og svippende. Undgå at slå kniven mod strygestålet, i modsætning til hvad mange kokke gør på TV. Vær i stedet forsigtig, og bevar en bedre kontrol over strygningen.

En knivsliber er nem at gå til og kan bruges af alle. SCANPANs Classic-serie indeholder en 3-trins knivsliber med tre forskellige slibehjul af henholdsvis tungsten, diamant og keramik.

Sådan gør du:

  • Anbring SCANPAN 3-trins knivsliber på en plan flade, f.eks. køkkenbordet
  • Hold om knivsliberens håndtag med et fast greb, så knivsliberen ikke flytter sig
  • Hold om kniven så din pegefinger kan placeres på knivryggen. Anbring knivsbladet lodret i den ønskede rille (1-3). Bevæg knivsbladet frem og tilbage 15-20 gange med et let ryk - der skal ikke trykkes hårdt!

Sliber du helt sløve knive (12 måneder eller mere siden sidste slibning), bør du bruge alle tre slibehjul. Sliber du oftere (hver 2.-3. måned), bruges diamantslibning og keramisk slibning. Til hverdagsbrug eller minimum en gang om ugen anvendes keramisk slibning.

Med strygestål og knivsliber får dine knive nyt liv og arbejdsglæden i køkkenet bliver endnu større.

Mere fra...

23.03.2023Scanpan

Sponseret

Klar til aspargessæsonen!

25.05.2022Scanpan

Sponseret

Håndværket i højsædet i nyt, stærkt partnerskab

31.03.2022Scanpan

Sponseret

ON THE GO med stil

01.09.2021Scanpan

Sponseret

Trendy termoflasker fra SCANPAN

16.02.2021Scanpan

Sponseret

SCANPAN går enegang i Norge

28.10.2020Scanpan

Sponseret

Dansk håndværk – Kogegrej fra øverste hylde

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Copyright 2023