Sådan bager du dit eget rugbrød til julefrokosten

Har du lyst til at imponere dine julefrokostgæster med dit eget hjemmelavet rugbrød? Så kræver det faktisk ikke så meget: En god brødform, en god opskrift og lidt tålmodighed ... så er du langt.

Når silden er skåret i mundrette bidder, fiskefileten stegt og leverpostejen lunet, må du endelig ikke gå på kompromis med brødet. Et godt stykke rugbrød har nemlig stor betydning for den samlede smagsoplevelse, og de fleste af os kan bedst lide et brød med kerner, som giver en fyldig og ´rund´ smag.

Du får Mette Blomsterbergs opskrift på et ægte surdejsrugbrød med solsikke- og græskarkerne lige her:

ngredienser:

Giver 2 brød

Surdej (dag 1)

150 g rugmel

2 dl kærnemælk

Dej (dag 3)

Al surdejen fra dag 1

1 l vand

50 g salt

300 g rugmel

500 g hvedemel

275 g knækkede rugkerner

Dej (dag 4)

De udblødte kerner fra dagen før

2 dl vand

3 spsk sirup

200 g solsikkekerner

150 g græskarkerner

Drys

Ca. 25 g blå birkes

Desuden

2 rugbrødsforme, 25 cm - evt. Mette Blomsterbergs brødform i aluminium

Bagespray eller smagsneutral olie til formene

Fremgangsmåde

Surdej (dag 1): Tre dage før du skal bage et rugbrød, laver du en surdej. Rør rugmel og kærnemælk godt sammen og kom det efterfølgende op i en lidt stor beholder, da dejen godt kan udvikle sig lidt de næste dage. Dæk surdejen til og opbevar den på køl.

Dej (dag 3): Rør surdejen, vand, salt, rugmel og hvedemel sammen til en ensartet, lind dej. Anvend gerne en røremaskine med dejspatel. Lad dejen hvile tildækket i et døgn ved stuetemperatur. Læg rugkernerne i blød i koldt vand i en beholder for sig selv. Kernerne skal være helt dækket af vand. Lad også dem stå ved stuetemperatur til næste dag.

Dej (dag 4): Hæld overskydende vand fra de udblødte rugkerner. Bland de kolde rugkerner med alle de øvrige ingredienser og ældt det hele godt sammen med den hvilede dej. Smør formene jævnt og godt med bagespray eller smagsneutral olie og fordel rugbrødsdejen i de smurte forme. Stryg overfladen helt glat med en palet og vand. Drys den våde overflade med blå birkes og lad brødene hæve i 4-6 timer ved stuetemperatur.

Forvarm ovnen til 210 grader. Stil rugbrødene i den varme ovn og bag dem i 15 minutter. Skru derefter temperaturen ned til 180 grader og lad brødene bage færdige ca. 60 minutter eller til det har en kernetemperatur på præcis 97 grader. Tag straks de nybagte rugbrød ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.

Blomsterbbergs Brødform i sort aluminium måler 25 cm, og er velegnet til alle former for brød. Vejl. kr. 149,95  

Mere fra...

12.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Sommerens friske pust fra Villa Styles

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Foldbar nyhed med indbygget frihed

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Tronskifte hos Margrethe fra Rosti

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Rosti skærer igennem med høj kvalitet

05.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Flere farver og følelser fra Hoptimist

09.02.2024F&H Group A/S

Sponseret

Tronskifte hos Margrethe fra Rosti

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Copyright 2023