Holmegaard Glasværk får ny udviklingsstrategi
En udviklingsstrategi skal genskabe det berømte glasværk i Fensmark på Sydsjælland til et nyt Holmegaard.
Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark vil rejse Holmegaard Glasværk fra støvet. Sammen har de skabt projekt Ny Holmegaard en vision om at genrejse det historiske glasværk i Fensmark. Projektet støttes af Realdania, og i samarbejde med rådgivningsfirmaet Carlberg/Christensen udarbejdes der en strategi for, hvordan det nye Holmegaard Glasværk kan tage sig ud i fremtiden, mens det bevarer sine historiske rødder. Det oplyser Næstved Kommune i en pressemeddelelse.
Det er netop denne fusion mellem kunsthåndværk, industrihistorie og et moderne eksperimentarium, der danner rammen for Ny Holmegaard. Fusionen mellem fortid og fremtid.
Holmegaards Glasprøvesamling, 35.000 genstande af glas, er en af de største og mest komplette i verden. Sammen med en stor kollektion af keramik fra Kähler og det unikke kulturmiljø på Holmegaards Glasværk danner samlingen udgangspunkt for projektet Ny Holmegaard. Et projekt, der skal fortælle historien om glasset, stedet og keramikken og skabe et dynamisk miljø med fokus på håndværk, kunsthåndværk og æstetik.
Torben Nielsen, bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark, har store forventninger til Ny Holmegaard:
Som kultur- og bygningsarvsprojekt er Ny Holmegaard nytænkende, fordi det baserer sig på en vision om at sætte kulturmiljøet og samlingerne i centrum, ikke som passive museale objekter, men som aktive elementer i aktuelle samfundsmæssige, kulturelle, erhvervsmæssige og uddannelsesmæssige problematikker. På Ny Holmegaard skal historien ikke blot forstås, men inspirere, forbinde og udfordre, siger Torben Nielsen i en pressemeddelelse.
Udviklingsstrategien skal undersøge og konkretisere ideerne bag projekt Ny Holmegaard og være første led i processen med at få det ambitiøse projekt realiseret.