En god kop kaffe
At lave en god kop kaffe er ikke svært. Det kræver gode råvarer, det rette måleforhold og godt vand. Det fortæller barista Tim Wendelboe, der netop har designet en kaffemaskine med fokus på den gode kaffe i samarbejde med Wilfa.
Det tager lige så lang tid at lave en dårlig kop kaffe, som det gør at lave en god kop kaffe. Så hvorfor ikke satse på den gode Det siger den norske barista Tim Wendelboe, og netop derfor er han gået sammen med Wilfa om at skabe den optimale kaffemaskine til filterkaffe.
Han besøgte Danmark i forbindelse med præsentationen af den nye kaffemaskine, og som han sagde: det er modigt af en nordmand at skulle fortælle danskerne om kaffe, for danskerne er rigtig glade for kaffe, og I drikker rigtig meget god kaffe.
Men selv om danskerne er gode til kaffe, kunne han absolut fange med sin kaffesnak. Bl.a. fortalte han, at Wilfa er de første i verden, der har designet en kaffetragt, hvor man kan indstille den hastighed, hvormed kaffen løber igennem.
Det er super vigtigt, for laver man en enkelt kop eller to, skal vandet løbe langsomt igennem kaffen, for at den ikke bliver tynd, hvorimod laver man en hel kande, kan man sagtens lade vandet løbe igennem på normal vis, fortæller Tim og viser, at tragten sælges for sig selv og som en del af en nyudviklet meget smuk kaffemaskine.
Det er vigtigt, at temperaturen er stabil på kaffemaskinen, og det er vigtigt, at den ligger omkring 96-98 grader. Men det er super vigtigt, at man vælger en god kaffe. For vælger man en dårlig kaffe, vil resultatet aldrig blive godt, forklarer Tim Wendelboe, og han sammenligner det med, at han heller aldrig ville vælge en vin, der kommer 100 pct. fra Frankrig. Man vil vide distrikt og vingård. Det samme gælder for kaffe. Så står der 100 pct. Arabica på posen og intet andet, er det som at købe en vin 100 pct. fra Frankrig.. Den er med garanti ikke god!
Tim fortæller endvidere, at dansk vandhanevand er meget kalkholdigt, og skal man lave sig en rigtig god kop kaffe, skal man derfor bruge vand fra flaske.
Et godt kalkfilter på vandhanen kan også være en mulighed, siger han og tilføjer, at kaffefiltrene, der bruges, skal være de afblegede hvide.
De brune, som mange vælger, fordi de måske er lidt mere naturlige, afgiver en smag af papir til kaffen.
Vej kaffen
Tim Wendelboe advokerer også kraftigt for, at man ikke bruger en måleske, når kaffen skal måles op, men at man i stedet vejer sin kaffe.
Man skal bruge 65 gram kaffe pr. liter. Så bliver kaffen altid god uanset om man laver filterkaffe eller stempelkaffe, siger han, og samtidig mener han selvfølgelig også, man skal kværne kaffen, lige inden man skal bruge den, og han fortæller, at kaffen skal opbevares i en forseglet pose.
Det giver den bedste smag, og det tager i øvrigt ikke længere tid at veje, kværne og hælde kaffen i filteret end at skulle tælle; 1, 2, 3 ...
I det hele taget er det Tim Wendelboes holdning, at det netop ikke skal tage lang tid at lave en god kop kaffe.
En god kop kaffe skal være noget, man kan lave sig, når man har lyst, og ikke noget, der er kompliceret, og som man skal sættes tid af til, siger han, og derfor er han super glad for den nye kaffemaskine fra Wilfa.
Og spørger man ham, hvordan man kender en god kop kaffe fra en mindre god, lyder svaret klart: En god kop kaffe smager bedre, når den køles ned, en dårlig kop kaffe smager værre og værre jo køligere, den bliver.
Om Tim Wendelboe
Tim Wendelboe begyndte at interessere sig for kaffe, da han i 1998 fik et job i en café i Oslo. Kaffen smagte forfærdeligt, og så begyndte jeg at undersøge lidt omkring det, og fandt ud af, at jo mere man lærer om kaffe, jo sjovere et det, og jo mere får man lyst til at lære endnu mere og gøre det endnu bedre, fortæller Tim, der har vundet flere fornemme priser bl.a. 2004 World Barista Champion og 2005 World Cup Tasting Champion.
Noget af det, han fandt ud af, var, at råvarerne er en stor del af en god kop kaffe, og derfor begyndte han også at interessere sig for, hvordan kaffen bliver dyrket, hvad beliggenheden af plantagen betyder, og hvad selve plantagen betyder.
Jeg synes, det er fascinerende, at kaffe kan smage både fantastisk og forfærdeligt.
Og han er glad for, at kaffe nu er blevet et modefænomen.
Det betyder, at flere mennesker interesserer sig for det, og at det dermed er lettere at få den gode kaffe.
I dag ejer Tim selv en coffee shop, et risteri og et træningscenter, hvor han uddanner i kaffe, og han har investeret i en plantage, hvor han eksperimenterer med økologisk kaffe.
Senest kan han også skrive samarbejdet med Wilfa om udviklingen af deres nye kaffemaskine, kaffekværn og Pour over filter på CVet.