Add this: 

Branchenyt

Dansk designvirksomhed vinder over Coop i retten

Endnu en kopisag i den danske designbranche er afgjort

Forrige år blev et opslag på Facebook om en planteskål startskuddet til en retssag, der nu netop er blevet afgjort. Det skriver Berlingske Business.

På sagens ene side stod den danske dagligvaregigant Coop og underleverandøren Idanna, og på den anden stod designvirksomheden by Lassen, som bl.a. producerer den ikoniske ’Kubus’ lysestage af Mogens Lassen. Plagiatsagen har omhandlet, hvorvidt Coop har solgt kopier af by lassens ‘Kubus Bowl’.

Coop har tidligere solgt en potteplanteholder fra underleverandøren Idanna, som var meget inspireret af by lassens design og retten har nu afgjort at der var tale om plagiat.

Der er desværre ikke tale om en enkeltstående sag i den danske designbranche. Flere designere og designvirksomheder har fået deres produkter kopieret og flere vælger at gå rettens vej for at stoppe kopieringen.

”Der er masser af sager lig denne, hvor supermarkeder lukker øjnene for, hvilke produkter deres leverandører præsenterer dem for. I vores tilfælde med Kubus Bowl skal man være mere end almindelig blind for ikke at se, at her er tale om en kopi. Målet om omsætning helliger midlet, desværre”, siger Søren Lassen, direktør for by lassen, i en pressemeddelelse.

Coop og Idanna skal i fællesskab betale by Lassen kr. 50.000,- plus sagsomkostninger. Det skyldes, at retten vurderer, at de begge har krænket ophavsretten. by lassen havde oprindeligt krævet en erstatning på 300.000 kroner.